Skupina MOL zaznamenala v 2. štvrťroku rekordný zisk 893 miliónov USD

06.08.2021 Celý región

Bratislava 6. augusta (TASR) - Petrochemická skupina MOL, do ktorej patrí aj bratislavská rafinéria Slovnaft, zaznamenala v druhom štvrťroku rekordný zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi očistený o náklady súvisiace s precenením zásob (čistá CCS EBITDA) vo výške 893 miliónov USD (753,6 milióna eur). Medziročne vzrástol zisk o 153 % a zároveň ide o historicky najvyšší štvrťročný zisk skupiny, informoval v piatok hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Za prvých šesť mesiacov skupina MOL vygenerovala EBITDA vo výške 1,559 miliardy USD.

Pozitívny hospodársky výsledok MOL prisudzuje rekordne vysokým petrochemickým maržiam a tiež uvoľneniu obmedzení spojených s pandémiou ochorenia COVID-19. Silná EBITDA za druhý štvrťrok umožňuje skupine MOL zvýšiť svoje celoročné výhľady zisku v roku 2021 na približne tri miliardy USD z pôvodných približne 2,3 miliardy USD.

Čistá CCS EBITDA v divízii Downstream, zahŕňajúcej rafinérie za druhý štvrťrok, vzrástla medziročne o 305 % na 447 miliónov USD najmä vďaka veľmi silnej výkonnosti petrochémie, pričom rafinérske marže sa postupne zotavovali zo svojho minima, na ktoré sa prepadli v druhom štvrťroku 2020.

EBITDA v divízii Upstream, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy, druhom štvrťroku vyskočila na 336 miliónov USD a bola presne trikrát vyššia ako pred rokom. Výsledok za prvý polrok dosiahol 645 miliónov USD, čo predstavuje 117 % nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Dôvodom sú rastúce ceny ropy a plynu. Objem ťažby ropy a plynu sa v porovnaní s prvým štvrťrokom 2021 mierne znížil o päť percent.

Divízia Služby zákazníkom, čo sú najmä čerpacie stanice pohonných látok, dosiahla v druhom štvrťroku 2021 historicky najvyššiu EBITDA, pričom sa medziročne zvýšila o 48 % na 164 miliónov USD. Uvoľnenie obmedzení, spojených s pandémiou v hlavných krajinách Skupiny MOL v strednej a východnej Európe, pozitívne ovplyvnilo objemy predaja a nepalivovú maržu.

Skupina MOL je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 30 krajinách, zamestnáva 25.000 zamestnancov. Skupina MOL prevádzkuje v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca tri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku a vlastní sieť takmer 2000 čerpacích staníc v desiatich krajinách strednej a východnej Európy.

(1 EUR = 1,1850 USD)
 

Vyberte región

mark